Ziekte van Lyme
Elk jaar worden in Nederland ruim een miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen loopt hierdoor de ziekte van Lyme op, wat neerkomt op zo’n 25.000 mensen per jaar. Hiervan blijven jaarlijks 1.000 tot 2.500 mensen over die langdurig klachten houden. Dit zijn cijfers van het RIVM gebaseerd op erkende reguliere metingen. Waarschijnlijk is het werkelijke aantal besmettingen veel hoger, door de vele gevallen die niet erkend of gemeld zijn zijn.

Wat is de ziekte van Lyme?
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. De meest voorkomende manier om hiermee besmet te raken is via de beet van een teek, een kleine spinachtige parasiet die overleeft door grotere gewervelde dieren te bijten en hun bloed te drinken.
De teek wordt met de bacterie besmet wanneer hij bloed zuigt bij kleine knaagdieren of vogels die deze bij zich dragen. Wanneer een teek later een mens bijt, kan de bacterie worden overgedragen. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt Borrelia bij zich. Inmiddels is ook bekend dat de infectie kan worden overgedragen van moeder op kind en via seksueel contact. Behalve Borrelia kan een tekenbeet ook besmetting met andere parasieten of bacteriën opleveren. Een gemiddelde tekenbeet kan zo gepaard gaan met wel 16 andere co-infecties met verschillende ziekmakers.
Behandeling van de ziekte van Lyme
Het ziektebeeld van de ziekte van Lyme is wisselend. Niet iedereen krijgt dezelfde klachten. De ziekte van Lyme kan zich uiten in de volgende klachten:
- Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen. De verkleuring kan verschillende verschijningsvormen hebben.
- Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
- Gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten kunnen later ontstaan. Dit komt vaker voor als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn, maar soms zijn deze klachten pas een eerste uiting van de ziekte.
Deze symptomen kunnen na verloop van tijd verdwijnen, maar ook weer terugkomen. Wanneer dit pas na maanden of jaren gebeurt kunnen de klachten lijken op die van reuma, MS, chronische vermoeidheidssyndroom en nog heel veel ander aandoeningen. Dit maakt een correcte diagnose op de langere termijn moeilijk.
Veel informatie over de aandoening is te vinden op de website van
het RIVM.

Behandeling van de ziekte van Lyme
De ervaring leert dat Lyme in de acute fase redelijk goed met antibiotica te bestrijden is. Wanneer de infectie echter al maanden of soms zelfs jaren oud is, heeft antibiotica meestal geen zin meer. Wanneer langdurig gebruik van verschillende antibiotica niet werkt maakt het vaak dat de persoon zich alleen maar zieker voelt. Elke niet of slecht werkende antibiotica zorgt bovendien voor een meer resistente en potentere bacteriële belasting die moeilijker kan worden bestreden.
Omdat de symptomen van Lyme zo veel raakvlakken hebben met die van andere aandoeningen, is het bij deze infectie van groot belang andere ziekten uit te sluiten. In de praktijk wordt eerst vastgesteld of er inderdaad sprake is van deze infectie en worden andere hierop lijkende aandoeningen uitgesloten.
De behandeling bestaat uit het in kaart brengen van alle infecties en het kiezen van de juiste middelen en apparatuur om die te behandelen. Doordat het lichaam soms al maanden of jaren in gevecht is met de infectie is er vaak sprake van ernstige vermoeidheid en uitputting van het immuunsysteem. De ingezette middelen moeten dus werken en mogen het lichaam niet verder belasten.
Door na verschillende behandelingen te controleren en het resultaat te bekijken met de cliënt, wordt duidelijk waar het lichaam voortgang boekt en waar het nog hulp nodig heeft. Uiteindelijk wordt na een intensief traject de infectie in de meeste gevallen overwonnen.
Wilt u meer informatie?
Vul het contactformulier in of bel.
Meer aandoeningen
Waarom ben ik altijd zo moe? Heb ik een vitaminetekort? Is wat ik eet eigenlijk wel goed voor mij? Deze en veel andere regelmatig voorkomende gezondheidsvragen beantwoorden wij in onze praktijk.
Neem contact op
Global Diagnostics
In onze praktijk werken we regelmatig met de Global Diagnostics. Dit is een meet- en behandelapparaat dat in slechts een paar minuten een compleet beeld geeft van meer dan 600 belangrijke lichaamsfuncties.

Testimonials
Praktijk BCE en Natuurgeneeskunde
Is een Lichaamsmeting iets voor U? Meet uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. Waarom ben ik altijd zo moe? Heb ik een vitaminetekort? Is wat ik eet eigenlijk wel goed voor mij? Deze en veel andere regelmatig voorkomende gezondheidsvragen beantwoorden wij in onze praktijk.
Disclaimer
Algemene Voorwaarden
Bestel- en leveringsvoorwaarden
© Copyright 2020 Lichaamsmeting.nl
Praktijk BCE en Natuurgeneeskunde
Is een Lichaamsmeting iets voor U? • Meet uw lichamelijke en geestelijke gezondheid • Waarom ben ik altijd zo moe? • Heb ik een vitaminetekort? • Is wat ik eet eigenlijk wel goed voor mij? • Deze en veel andere regelmatig voorkomende gezondheidsvragen beantwoorden wij in onze praktijk.
Disclaimer – Algemene Voorwaarden – Bestel- en leveringsvoorwaarden
© Copyright 2020 Lichaamsmeting.nl alle rechten voorbehouden | webshop door Rickid webdesign