Ziekte van Lyme

Hoe helpen wij bij
de ziekte van Lyme?

Ieder jaar worden in Nederland ruim een miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen loopt hierdoor de ziekte van Lyme op. Hier houden 1.000 tot 2.500 mensen langdurige klachten aan over.

Stel hier uw vraag  Wat is de ziekte van Lyme?

  De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia Burgdorferi. De meeste mensen raken hiermee besmet door de beet van een teek. De teek is een kleine spinachtige parasiet, die overleeft door grotere gewervelde dieren te bijten en hun bloed te drinken.

  De teek wordt met de bacterie besmet door dieren te bijten die al besmet zijn met de Lyme bacterie (Borrelia burgdorferi). Wanneer de teek later een mens bijt, kan de bacterie worden overgedragen. In sommige gevallen kunnen ook besmette mensen de ziekte overdragen (zwangerschap, seksueel contact).

  In veel gevallen is de teek niet alleen drager van de Lyme bacterie, maar ook van andere bacteriën of parasieten. Hierdoor komt de ziekte van Lyme ook regelmatig in combinatie met andere infecties voor. Dit is voor ons van belang bij het kiezen van de juiste behandeling.

  Bij Lyme denken veel mensen aan de klassieke rode ring rondom de tekenbeet, maar de klachten bij Lyme kunnen heel divers zijn. De ring kan zelfs afwezig zijn of over het hoofd gezien worden.

  Hoe weet u of u last heeft van de ziekte van Lyme?

  Veel mensen denken als eerste aan de rode verkleuring rondom de tekenbeet. Deze is inderdaad in een deel van de gevallen aanwezig. Maar niet altijd! De ring wordt ook niet altijd opgemerkt, omdat deze soms pas maanden later zichtbaar wordt. Dan is de beet allang weer vergeten.

  Ook de klachten bij Lyme zijn erg divers. Deze bestaan met name uit koorts en spierpijn/gewrichtspijn in de eerste weken na de besmetting. Naarmate de ziekte vordert komen hier vaak andere klachten bij kijken. Voorbeelden hiervan zijn huidklachten, zenuwklachten of hartklachten.

  Omdat de ziekte vaak een atypisch verloop kent, is er een grote variatie in de klachten die mensen ervaren en het moment waarop ze deze klachten ervaren. De klachten kunnen zelfs maanden of jaren verdwijnen waarna ze plotseling weer terugkomen.

  Ziekte-van-Lyme-Lichaamsmeting

  De klachten kunnen dan ook lijken op die van reuma, MS, Chronisch Vermoeidheidssyndroom of ander aandoeningen. Dit maakt een goede diagnose op de langere termijn moeilijk, maar niet onmogelijk.

  Hoe onderzoeken wij uw Lyme klachten?

  De basis van onze praktijk is het heel gericht meten van uw lichaam met onze geavanceerde apparatuur. Bij Lyme zijn de klachten niet specifiek; hierdoor is het belangrijk om ook andere infecties of ziekten uit te sluiten. Dit is dus een integraal onderdeel van het onderzoek.

  Wij doen daarom een breed onderzoek. We gaan hier met een open blik in, zonder ons van tevoren al te richten op mogelijke uitkomsten.

  Klachten-Lichaamsmeting

  Wij laten de data vertellen wat er aan de hand is, zonder dat we ons door specifieke inschattingen ons laten leiden.

  Door middel van metingen kunnen we vervolgens vaststellen of er sprake is van de ziekte van Lyme. Ook kunnen we kijken of er bijkomende infecties zijn. Bij Lyme komen vaak andere infecties gelijktijdig voor. Bij ons onderzoek controleren wij dus ook op andere aanwezige infecties of aandoeningen.

  Apparatuur-Lichaamsmeting
  Klachten-Lichaamsmeting

  Hulp bij de ziekte van Lyme bij lichaamsmeting

  De ziekte van Lyme is in de vroege, acute fase redelijk goed met antibiotica te behandelen. De bacterie is hier dan vaak nog vatbaar voor. In een later stadium, is het effect van antibiotica vaak veel geringer.

  Het lichaam is dan al maanden of jaren in gevecht met de bacterie en hierdoor vaak vermoeid of zelfs uitgeput. Het immuunsysteem is overbelast en uit balans.

  Om deze reden maken wij gebruik van middelen die niet belastend zijn voor het afweersysteem, omdat we dit niet nog verder willen belasten.

  Apparatuur-Lichaamsmeting

  Door na verschillende behandelingen te controleren en het resultaat te bekijken met de cliënt wordt het duidelijk waar het lichaam voortgang boekt en waar het juist nog wat extra hulp nodig heeft.

  Uiteindelijk wordt na een intensief traject de infectie in de meeste gevallen overwonnen!

  Apparatuur-Lichaamsmeting
  Apparatuur-Lichaamsmeting