1. Blog
 2.  » Onze manier van behandelen bij de ziekte van Lyme

Onze manier van behandelen bij de ziekte van Lyme

datum
juli 2023
leestijd
7 minuten
 1. Blog
 2.  » Onze manier van behandelen bij de ziekte van Lyme

Onze manier van behandelen bij de ziekte van Lyme

datum
juli 2023
leestijd
7 minuten
Lyme
Kees Korteweg
Kees Korteweg Specialist in Lichaamsmetingen

Kees Korteweg Specialist in Lichaamsmetingen

De ziekte van Lyme is een bijzonder vervelende ziekte. Ieder jaar raken er weer vele duizenden mensen besmet door tekenbeten. Een deel van deze groep houdt hier jarenlange klachten aan over.

Wij zien dan ook veel mensen die al lange tijd klachten hebben. Ze hebben vaak al van alles geprobeerd, maar de ziekte blijft aanwezig.

Wanneer wij vertellen over onze vorm van behandelen, dan krijgen we in eerste instantie soms verbaasde blikken. Wanneer mensen begrijpen hoe de ziekte ontstaat en wat er gebeurt in hun lichaam, dan is onze zorg opeens heel logisch.

Wij vertellen u daarom graag meer over hoe wij te werk gaan en wat wij voor u kunnen betekenen.

De ziekte van Lyme ontstaat door de beet van teek

U weet vermoedelijk wel dat de ziekte van Lyme ontstaat door de beet van een teek. De teek is een klein insect dat op struiken of bomen zit en dat zich op langslopende zoogdieren laat vallen.

Wanneer een teek op u is gevallen, kruipt deze naar een beschut plekje en maakt een gaatje in uw huid om zich tegoed te kunnen doen aan uw bloed. Dit hele proces klinkt niet prettig, maar het is eigenlijk nauwelijks schadelijk.

Het wordt pas gevaarlijk wanneer de teek niet alleen wat bloed drinkt, maar wanneer deze ook iets achterlaat. Een deel van de teken in Nederland is drager van een bacterie van het geslacht Borrelia.

Wanneer deze bacterie tijdens het contact met de teek in ons bloed terecht komt, dan kunnen wij hier ziek van worden.Want het is deze bacterie die voor de klachten zorgt. In veel gevallen gaat het niet om één type bacterie, er kunnen tientallen verschillende bacteriën worden overgedragen met één tekenbeet.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een medewerker. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.  Blij en dankbaar!

  "Blij en dankbaar dat ik weer een groot stuk van mijn leven terug heb gekregen.  10 jaar of langer geen echte goede diagnose gekregen / 2 jaar verder klachten zo goed als verdwenen."

  - Anonieme vrouw (55), 2022

  Vertrouwd gevoel

  "Kees Korteweg blijft zoeken om verklaringen te vinden voor de klachten en zoekt naar de beste behandelmethode.  Dit geeft zoveel vertrouwen."

  - Anonieme vrouw (61), 2022

  Neemt écht de tijd

  "Zo blij dat ik bij jullie terecht ben gekomen!! Kees weet snel wat er aan de hand is en zo niet dan neemt hij de tijd om het uit te zoeken. Ik kan altijd snel terecht en iedereen is even aardig."

  - Anonieme vrouw (39), 2022

  Hoe langer de bacterie aanwezig is, hoe beter zich kan verdedigen tegen medicatie zoals antibiotica. Dit verliest dus vaak een deel van werking naarmate de bacterie zich bijvoorbeeld afschermt via een biofilm.

  – Lichaamsmeting

  Wat gebeurt er in ons lichaam tijdens de ziekte van Lyme

  We vertellen u beknopt wat er uw lichaam gebeurt tijdens de ziekte van Lyme. Er zijn namelijk tientallen nuances, complicaties, variaties en uitzonderingen. In grote lijnen verloopt de ziekte vaak hetzelfde. Dit ziekteverloop is ook van het grootste belang voor de behandeling. Onze behandeling is namelijk specifiek voor ieder stadium van de ziekte.

  Tijdens de uitleg zal duidelijk worden waarom dit zo is. Het beginstadium is een lokale infectie van de huid. Het lichaam merkt de bacterie op en probeert deze te bestrijden. Dit geeft in een deel van de gevallen een rode kring. Dit gebeurt echter bij slechts een deel van de mensen die besmet raken. Een deel van de mensen zal deze lokale infectie dus nooit merken.

  Lyme

  De lokale infectie verspreidt zich door het hele lichaam

  Na de lokale infectie, kan de bacterie zich door het lichaam verspreiden. Deze reist via het bloed naar ons bindweefsel. Tevens reist de bacterie ook naar ons zenuwstelsel, naar de gewrichten of naar het hart.

  Er kunnen hierdoor zeer uiteenlopende klachten ontstaan. Dit kunnen klachten zijn van het zenuwstelsel zoals verlammingen, pijn of uitval-klachten. Maar er kunnen ook gewrichtsontstekingen of hartritmestoornissen ontstaan.

  Omdat lang niet iedereen weet dat hij/zij door een teek is gebeten, is er vaak veel onderzoek nodig om vast te stellen waar de klachten vandaan komen. De bacterie laat zich niet altijd makkelijk aantonen. Dit wordt naarmate de klachten langer duren ook vaak lastiger.

  De bacteriën nestelen zich diep in de weefsels van onze organen en zijn hierdoor lastig te vinden. Niet alleen voor diagnostische middelen, ook ons afweersysteem heeft het moeilijk om de bacteriën te vinden en uit te schakelen. De bacterie verstopt zich niet alleen erg goed, deze kan zelfs het afweersysteem (deels) onderdrukken.

  Mensen met Lyme hebben vaak veel klachten maar weten lang niet altijd de oorzaak

  Er is bij een chronische infectie door de ziekte van Lyme inmiddels sprake van allerlei klachten die grote invloed op uw leven kunnen hebben. Mensen zijn al maanden of zelfs jaren ziek, maar de bacterie zit zo diep in de weefsels dat deze lastig te vinden is met bijvoorbeeld bloed onderzoek.

  De bacterie zit eenvoudigweg niet meer in het bloed, dus is daar niet meer aan te tonen. Wij hanteren om deze reden zelf een model met drie lagen. In het eerste stadium bevindt de bacterie zich in het bloed. Daarna in het bindweefsel en de fascia waarna de bacterie zich tot slot in de lymfe en het celweefsel bevindt. De bacterie nestelt zich steeds dieper in ons lichaam. De bacterie is hierdoor steeds beter beschermd en steeds minder goed aantoonbaar.

  Onze manier van diagnostiek bij de ziekte van Lyme (uniek in Nederland)

  Dit is de reden dat wij veel diepgaander onderzoek doen. Wij gebruiken onze specifieke apparatuur om vast te stellen wat er aan de hand is. In het geval van de ziekte van Lyme gebruiken wij de TimeWaver Frequency McMakin om vast te stellen dat er sprake is van een infectie.

  Daarna kunnen wij een vervolgmeting doen met de Timewaver (Timewaver Med, Timewaver Pro) waarmee we straling kunnen waarnemen die specifiek is voor een organisme. Deze tweede meting maakt zo inzichtelijk welk pathogeen uw klachten veroorzaakt.

  Het grote voordeel van onze Timewaver is dat deze zich niet tot enkel het bloed beperkt, zoals bij een bloedonderzoek gebeurt. Hierdoor is de techniek veel beter bruikbaar wanneer de ziekte al in een verder stadium is. Met onze apparatuur kunnen we bacterie namelijk ook in organen of gewrichten detecteren.

  Wanneer wij hebben vastgesteld welke bacteriën (let op! Er is bijna altijd sprake van meerdere verschillende bacteriën!) uw infectie en dus de klachten veroorzaken, dan kunnen we die heel gericht behandelen.

  Onze radicaal andere manier van behandelen van de ziekte van Lyme

  U weet inmiddels dat de bacterie zich diep in de weefsels heeft genesteld. Ook beschermt de bacterie zich steeds beter tegen bestrijdingsmiddelen, dit gebeurt bijvoorbeeld via een biofilm. Hierdoor (onder andere) werkt antibiotica vaak wel in het begin, maar verliest zijn werking na enige tijd.

  Dit is dan ook de reden dat de ziekte soms niet meer te bestrijden is met antibiotica of andere medicijnen. Het eerste deel van onze therapie is er dan ook op gericht om de bacterie uit die “veilige plekjes” te verdrijven. Het gaat dus niet direct om het uitroeien van de indringers, deze moeten eerst binnen het bereik van onze therapie komen.

  Gerichte therapie bij de ziekte van Lyme

  Wij beginnen met het toedienen van homeopathische middelen of specifieke behandelingen die voor de bacterie bijzonder onaangenaam zijn. Het is bekend dat de bacterie Borellia zuurstof slecht verdraagt. Een deel van onze therapie is er dus op gericht om meer zuurstof in de diepe weefsels te krijgen zodat die weefsels minder aantrekkelijk worden voor de bacterie.

  Het doel van deze behandelfase is het verdrijven van de bacteriën uit de diepe weefsels. In de latere fase bestrijden we de bacterie in het bloed en de huid. Dit kan bijvoorbeeld met verschillende vormen van plantaardige middelen die op antibiotica lijken (Tincturen).

  Weet u nog hoe de ziekte zich na de besmetting via verschillende fases steeds dieper in ons lichaam nestelt? Door de behandeling gebeurt dit hierna in omgekeerde volgorde.

  De bacteriën worden steeds verder uit ons lichaam verdreven tot ze in de laatste fase van de behandeling zelfs helemaal uit het lichaam verdwenen zijn. Dit totale proces duurt vaak enkele jaren. De klachten nemen al wel eerder af doordat de totale hoeveelheid bacteriën sterk afneemt.

  Wij hebben er vertrouwen in dat de ziekte na deze periode is verdwenen, het is daarna wel belangrijk om alert te zijn op een hernieuwde infectie.

  Bezoek onze praktijk voor meer uitleg of de proef op de som

  Wij tonen u graag in de praktijk hoe wij te werk gaan. Onze manier van werken is niet alleen transparant, maar ook grotendeels real time. Wij kunnen u dus vaak direct na de meting vertellen wat onze bevindingen zijn en wat wij voor u kunnen doen.

  Wilt u zelf ervaren wat er mogelijk is voor uw gezondheid, bijvoorbeeld wanneer u klachten heeft door Lyme? Dan nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een medewerker. U wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.   Blij en dankbaar!

   "Blij en dankbaar dat ik weer een groot stuk van mijn leven terug heb gekregen.  10 jaar of langer geen echte goede diagnose gekregen / 2 jaar verder klachten zo goed als verdwenen."

   - Anonieme vrouw (55), 2022

   Vertrouwd gevoel

   "Kees Korteweg blijft zoeken om verklaringen te vinden voor de klachten en zoekt naar de beste behandelmethode.  Dit geeft zoveel vertrouwen."

   - Anonieme vrouw (61), 2022

   Neemt écht de tijd

   "Zo blij dat ik bij jullie terecht ben gekomen!! Kees weet snel wat er aan de hand is en zo niet dan neemt hij de tijd om het uit te zoeken. Ik kan altijd snel terecht en iedereen is even aardig."

   - Anonieme vrouw (39), 2022

   verbergen